|
|
Vinene fra Alsace
Alsace var et af de første steder, der blev dyrket vin i Frankrig. Det var romerne,
der bragte vinstokke med sig til dette område. I middelalderen var vinene fra Alsace
blandt de mest berømte og dyreste i Europa.
Efter 1945 indførte man en kvalitetspolitik, der gik ud på at begrænse
produktionsområderne og satte faste regler for produktionen. I 1962 fik Alsace sin
appellation 'A.O.C. d'Alsace', hvilket betyder at l'Institut National des Appellations d'Origine
Controllée har fastsat regler for vinene fra området og at man ved at overholde
disse må påføre betegnelsen A.O.C. I 1975 kom 'A.O.C. Alsace Grand Cru',
der må påføres de bedste vine fra området. I 1976 kom endeligt
'A.O.C. Crémant d'Alsace', som er en kvalitetsbetegnelse for de mousserende vine fra Alsace
- altså Alsaces svar på Champagne.
|
Alsace ligger ganske nær på tyskland, hvilket tydeligt ses både på flere
af de anvendte druesorter og på flaskernes facon. Blot laver man i Alsace ikke de halvsøde
hvidvine, som man producerer overalt i Tyskland. Dog laver man to sjældenheder
(Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles), hvor man anvender overmodne druer eller
i sidstnævnte variant de bedste af de druer, der er angrebet af den ædle råddenskab.
I begge tilfælde får man en rund og behagelig meget sød vin med en utrolig flot og lang eftersmag.
De hvide vine fra Alsace serveres afkølet, men aldrig iskold. Den bedste temperatur ligger
mellem 8 og 10 grader - dog kun mellem 5 og 7 grader for de mousserende. Vinene bør serveres
i tulipanglas med lang stilk, de mousserende vine i champagneglas.
Det interessante ved vinene fra Alsace er, at man normalt ikke blander forskellige druesorter til vinene,
men laver vine på 1 af de 7 druesorter, som er nævnt i det efterfølgende skema.
Druesorten Chasselas dyrkes stadigt, men denne druesort er ikke af samme kvalitet som de 7 ædle
sorter. Som billig dagligvin anvender man stadig blandinger af flere druesorter, heriblandt som oftest
også Chasselas. Disse vine, der er blandet af flere sorter, kaldes Edelzwicker og eksporteres
nęsten ikke mere.
|
Sylvaner: er en let, frisk og frugtagtig vin. Den er behagelig og læskende.
Vine lavet på Alsace-druen er som oftest den billigste af vinene fra Alsace. |
Pinot Blanc: er en neutral blød vin med en dejlig frisk smag.
En ukompliceret vin, der er en god fællesnævner for rækken af Alsacevine.
De mindre gode kan være domineret af frugt og mangler finesse - de kan smage lidt i retning
af de billige tyske vine, bortset fra at Alsace-vinene er tørre. |
|
|
Riesling: Udsøgt hvidvin, tør med en elegant frugtsmag og en delikat bouquet.
Den har mange duft- og smagssignaler. Virker mineral- eller blomsteragtige.
Riesling er en af verdens bedste hvide druesorter - en 'gastronomisk' vin. |
Muscat d'Alsace: er tør i modsætning til de sydfranske søde Muscat vine.
Den er let og blomsterrig - en frisk drue. |
|
|
Tokay Pinot Gris: en fyldig og kraftig hvidvin med en frugtagtig bouquet og
en lang eftersmag med en let røget aroma og en duft af underskov. |
Gewürztraminer: er med sin krop og fylde nok den mest kendte blandt Alsacevinene.
Dens intense bouquet frembringer kraftige dufte af frugt, blomster eller krydderi (gewürz=krydret).
Det er en kraftig og forførende vin, som til tider kan være en smule sødlig.
Det er ofte en god gemmevin. |
|
|
Pinot Noir: er den eneste druesort, på hvilken man i Alsace laver rød- eller
rosévin med en delikat kirsebæragtig frugtsmag. Når den vinificeres til rødvin,
kan den lagres på egetræsfad hvilket giver en struktureret vin med mere garvesyre. |
|